We halen alles uit de kast om onze spullen in de kast te krijgen.

Voor vertrek naar Oeganda hebben we de nodige schoolmaterialen gemaakt en verzameld. Binnen ons project bevinden zich drie basisscholen waar we mee samen werken. Ze hebben geen leermaterialen. Met een paar schoolplaten houdt het al gauw op. We willen de scholen enig support geven door het verstrekken van leermiddelen.

Met headmaster Stephen van Gods Glory overleggen we hoe de materialen het best ingezet kunnen worden. Dan stuiten we op een probleem. De lokalen hebben geen deuren en ramen en binnen ontbreken kasten.

Onze schoolmaterialen moeten op een veilige plek opgeborgen kunnen worden. De enige mogelijke ruimte is het “kantoortje” van mister Stephen.

Het kantoortje is een hok en het is er een beestenbende. Ook is er geen opbergplaats te bekennen. We maken een deal. Mister Stephen ruimt het hok op. Wij laten de achterwand stukadoren en laten een kast maken met daarnaast een stelling. Dan doet zich een volgend probleem voor. In de golfplaten die het dak vormen, zitten een aantal gaten. Een buitje en alle materialen op de stelling zijn nat. En dus wordt ook het dak gerepareerd.

Nieuwe leermiddelen zullen hier straks een plaatsje krijgen. Maar ook materialen die door scholen in Nederland zijn afgedankt en hier een tweede leven krijgen. Het “kantoortje” is nog een hok, maar mister Stephen waant zich al in het paradijs.

Een dovenklas van de Bishop West krijgt ook een kast. Monica, de leerkracht houdt van handvaardigheid. De kinderen hongeren naar handvaardigheid. Herma heeft handvaardigheidsmaterialen mee. En nu is er ook een handvaardigheidskast.

Ook de Kizimbizischool, ons “oorlogsschooltje” krijgt een kast. Ze hebben al bijna niks. En laatst zijn de schriften voor het nieuwe schooljaar gestolen. Mister Spencer wil een metalen kast, ingebouwd in een stenen muur bij zijn huis.

En zo ontwerpen wij met verschillende timmerlieden en metaalbewerkers kasten en zien er op toe dat ze zo in elkaar gezet worden dat de deuren open en dicht kunnen. Belangrijk weten we van vorig jaar. Al doende leert men.

Wanneer de kast van mister Stephen klaar is met de stelling erbij, waant hij zich niet alleen in het paradijs, hij is in de zevende hemel!

Geef een reaktie