Goeie Geit verovert de markt

Nieuwsbrief 17

De introductie van de “Goeie Geit”, geitenkaas voor het goeie doel, was aanleiding voor een extra editie in de nieuwsbrievenserie. Zie nieuwsbrief 16. Er zijn ontwikkelingen en dat betekent dat het kaasgehalte van deze nieuwsbrief aanzienlijk is.

Belangrijk nieuws is dat Leo en Herma opnieuw voor het Lejofonds afreizen naar Oeganda.

De verslechterde economische situatie heeft ook invloed op het project “Goat to Goat”.

Sinterklaas en de Kerstman zijn in aantocht. Wie weet komen zij ook voor het Lejofonds.

En zoals gebruikelijk sluiten we de nieuwsbrief af met het hoofdstuk “Dank”.

Dit alles resulteert in de volgende hoofdstukken:


1. Laatste nieuwsbrief

Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Leo en Herma Annyas zijn bij het uitkomen van deze nieuwsbrief aangekomen in Oeganda voor, zoals het er nu uitziet, een verblijf van enkele maanden. Dat geeft ruimte om samen met FDEDEPO, de plaatselijke stichting waarmee het Lejofonds het project “Goat to Goat” realiseert, het project te evalueren en lijnen uit te zetten voor de nabije toekomst.

Tijdens de periode die Leo en Herma in Oeganda verblijven, komt er geen nieuwsbrief uit. Daarvoor in de plaats komen, zoals dat voorgaande keren ook het geval was, de reisverslagen.

Misschien ten overvloede, reis- en verblijfkosten komen geheel voor rekening van Leo en Herma Annyas en worden niet vergoed door het Lejofonds.

2. Prijsstijgingen en de gevolgen ervan

Dit is een van de hoofdstukken uit nieuwsbrief 15. Daarin geven we aan dat de kosten voor levensonderhoud explosief gestegen zijn in Oeganda en schetsen de gevolgen daarvan. We maken melding van financiële problemen van een van onze projectscholen.

Deze school kent naast een “headmaster” ook een directeur. Deze directeur is ook een van de bestuursleden van FDEDEPO,de Oegandese stichting waar we mee samenwerken in het project “Goat to Goat”. Verder is hij de coõrdinator van het project.

Naar nu gebleken is, heeft hij gelden die het Lejofonds had overgemaakt o.a. voor de bouw van een varkensstal, aangewend om financiële problemen van de school op te lossen. Daarbij had hij gerekend op inkomsten uit schoolgeld waarmee de zaak rechtgetrokken zou kunnen worden.

Door de sterk verslechterde economische situatie bleven inkomsten uit schoolgeld nagenoeg uit, waardoor uiteindelijk deze zaken aan het licht kwamen.

FDEDEPO heeft inmiddels het mede-bestuurslid uit de functie van directeur gezet. Een mede-bestuurlid heeft de functie van coordinator van het project overgenomen. Het bestuurslid wordt gehouden geleden schade te vergoeden.


3. Exclusieve verkoop “Goeie Geit” bij ‘t Keesheukske

In de vorige nieuwsbrief is uitgebreid aandacht besteed aan de introductie van de “Goeie Geit”.

Boer Frank en Anita reiken op de Vakbeurs Foodspecialiteiten de eerste “Goeie Geit” uit aan Hans Koelemij van ’t Keesheukske uit Roermond. Hij heeft de eerste week de exclusieve verkoop van de “Goeie Geit”. Reden voor ons een bezoek te brengen aan ’t Keesheukse.

Vooraf hebbeen we al de website van ’t Keesheukse bezocht. Daar wordt de nodige aandacht besteed aan de “Goeie Geit”. En als we bij de prachtige zaak in Roermond aankomen is dat niet anders.

Voor de winkel staat al een groot reclamebord met informatie over de “Goeie Geit” en de verbondenheid met het project “Goat to Goat” van het Lejofonds. Ook op de toegangsdeuren is informatie over de “Goeie Geit” te lezen.

Eenmaal in de winkel kan het niemand ontgaan dat hier de “Goeie Geit” verkocht wordt. Daarvoor is zelfs een geit van stal gehaald.

Uiteraard nemen we “Goeie Geit” mee naar huis. We mogen het mes zelf ter hand nemen om de geitenkaas af te snijden.


4. De Kaaswinkel Boxmeer

Een paar weken na de introductie van de “Goeie Geit” krijgen we een email- bericht waarin ons succes gewenst wordt met de “Goeie Geit”.

Er staat een webadres bij. Wanneer we dat aanklikken, komen we terecht op de website van de Kaaswinkel Boxmeer. Onmiddellijk springen bekende afbeeldingen in het oog. Daarna de titels “Geitenkaas voor het Goeie Doel!” en “Laatste nieuws”.

Dan pas komen we toe aan het lezen van de tekst die begint met de volgende regels:
“Wij “de Kaaswinkel Boxmeer” doneren voor elke kilo “Goeie Geit”, gekocht in onze winkel, tot 1 januari 2012 een extra bedrag van €2,50!!

We kunnen onze ogen niet geloven. Daar is een fout gemaakt €2,50 moet natuurlijk €0,25 zijn. Maar het ongelofelijke blijkt waar, het juiste bedrag is €2,50. Fantastisch!

Uiteraard hopen we dat heel Boxmeer en omgeving de Kaaswinkel Boxmeer veelvuldig weet te vinden voor 1 januari om de “Goeie Geit” te kopen. We hebben geprobeerd dit te stimuleren door in de plaatselijke pers te berichten over dit schitterende initiatief.

Op de website van de Kaaswinkel Boxmeer staat nog meer interessante informatie over de “Goeie Geit”. Even een kijkje nemen!


5. “Goeie Geit” naar Oeganda

Op de Vakbeurs Foodspecialiteiten spreken we met Erik van Dam van De Kaasfabriek over de mogelijkheid een dummy te krijgen van een “Goeie Geit”.
Die willen we meenemen naar Oeganda om daar foto’s te maken. De heer van Dam wijst naar zijn buurman en geeft aan dat hij dat in orde maakt.

We blijken te maken te hebben met de heer Quist van Heijne reklame, een bedrijf in etalage- en decoratiematerialen. Nadat wij ons verhaal gedaan hebben, krijgen we inderdaad de toezegging dat we bij vertrek naar Oeganda een dummy kunnen meenemen. Goeie Geit dummy


6. “Goeie Geit” naar België?

Wij hebben al enige tijd contact met een Belgisch echtpaar dat zeer actief is met projectactiviteiten in Oeganda. We hebben hen diverse keren ontmoet, zowel in België als Oeganda.

Zij werkt in een superette. Hoewel zij aangeven dat Belgen niet zo gek zijn van geitenkaas willen zij bekijken hoe de “Goeie Geit” in België te gaan verkopen.


7. Recept

In het tijdschrift Margriet heeft een recept gestaan met geitenkaas onder de titel “Bruschetta met geitenkaas & paprikajam. Met dank aan de firma “Martin van Laar geschenkpakketten relatiegeschenken voor de tip.


8. Blog

Een paar dagen geleden kregen wij een verrassend emailtje van mw. Herma Klaassen. Zij gaf aan een blog bericht geschreven te hebben over de “Goeie geit geitenkaas. Een prachtig blog bericht met daarbij een heerlijk recept. Oordeelt uzelf.


9. Verhaal

Yolanda Kloppenburg uit Nieuw Zeeland, nicht van Herma Annyas en een erg getalenteerde jonge illustratrice volgt de activiteiten van Herma en Leo Annyas in Oeganda voor het Lejofonds op de voet. Zij weet dan ook precies welke dove kinderen dankzij de steun van het Lejofonds naar school gaan.

Over een van de dove kinderen, Alex, heeft zij een verhaal geschreven. Alex raakt daarin zijn bal kwijt. De andere dove kinderen spelen ook een rol in het verhaal. Yolanda heeft het verhaal voorzien van prachtige illustraties.


10. Sinterklaas

Trouwe bezoekers van de website van het Lejofonds weten dat onderaan elke pagina van de website een advertentie te zien is van Bol.com. Wanneer je via deze advertentie een bestelling doet, krijgt het Lejofonds een bepaald percentage van het aankoopbedrag.

Het is de moeite waard dat Sinterklaas en straks de Kerstman dit ook weten.

Sinterklaas- en Kerstwinkel (468x60)


11. Kerstmis

Er worden met kerst veel kerstkaarten verstuurd en ook versturen we onze beste wensen voor het komend jaar.

In de rubriek “Dank” kun je het initiatief vinden van een familie die de beste wensen digitaal hebben overgebracht. Het uitgespaarde bedrag aan kaarten en porto is overgemaakt aan enkele goede doelen. Zij stellen daarbij de vraag: “Wie volgt?”

Wij brengen deze vraag graag in herinnering.


12. Dank

Voor ons is deze rubriek altijd weer een verrassende en dankbare rubriek.
In de rubriek “Dank” geven we een overzicht hoe mensen hun betrokkenheid bij de activiteiten van het Lejofonds uitdrukken in giften en donaties.

In de nieuwsbrief vermelden we onder “Dank” de opvallende of misschien de meest verrassende reacties. Maar waar dan ook genoemd wij hebben ontzettend veel waardering voor allen en willen iedereen hartelijk danken.

– De familie Amsing draagt het Lejofonds een warm hart toe. Dat blijkt uit reacties op de nieuwsbrieven en de verschillende donaties. Op een recent gehouden familiedag stond een zelfgemaakte geit symbool voor het project van het Lejofonds.

Het was tevens een uitnodiging aan de aanwezigen om een donatie te doen. Het geheel heeft geleid tot een vorstelijke gift. Vorstelijk bedankt!

– En ineens stond meester Gerard van groep 7/8 van basisschool De Bolleberg uit Maria Hoop voor ons. Met een envelop met inhoud. Opbrengst van activiteiten van groep 7/8. Een bescheiden bedrag volgens meester Gerard.

Een bescheiden meester weten we nu, want het bedrag was geweldig. Dat hebben we groep 7/8 laten weten. Een grote pluim! Na terugkeer uit Oeganda brengen we een bezoek aan groep 7/8 om hen te vertellen over onze ervaringen.

-In nieuwsbrief 14 is te lezen hoe we een presentatie hebben verzorgd voor de Protestantse gemeente Maas en Waal in Boven Leeuwen. De gemeente heeft het project van het Lejofonds al met de opbrengst van verschillende activiteiten gesteund en doet dat nog steeds.

-Vanuit de Streekdiaconie van de Protestantse Gemeente Maas en Waal is uit de “pot” Kerk in Actie wereldwijd een werkelijk schitterend bedrag binnengekomen. We zijn altijd terughoudend in het noemen van bedragen, maar als dat bijna een paar duizend euro is dan ben je daar echt van onder de indruk en wil je wel eens wat zeggen.

-Dhr. en mw. Slangen, de meest frequente donateurs van het Lejofonds hebben, voor het project van het Lejofonds o.a. een prachtige camera beschikbaar gesteld. Geweldig bedankt!

Verder verwijzen we weer graag naar de rubriek “Dank” van de website van het Lejofonds. Hier staan de andere aanvullingen op het overzicht van gedane giften en donaties. Alle gulle gevers hartelijk dank!