Nieuwsbrief 62

Onze Belgische vrienden Herman Longin en Ria Coppens verblijven voor drie maanden in Oeganda. Het is de 45e keer dat ze Oeganda bezoeken. In 2020 en 2022 bezochten ze voor het Lejofonds de projecten van het Lejofonds in Oeganda.

Dit keer hebben ze een week uitgetrokken voor het Lejofonds. In die tijd bezichtigen ze het project Green Cgarcoal Lejofonds, het Mushroom project en brengen een bezoek aan de My Book Buddy scholen.

Via mail en Zoomgesprekken brengen ze verslag uit van hun bevindingen. De inhoud van deze nieuwsbrief berust daar grotendeels op.

Deze nieuwsbrief wordt afgesloten met het Jaarverslag 2022.

Nieuwsbrief 62 kent de volgende hoofdstukken:


1. Project Green Charcoal Lejofonds (GCL)


Herman Longin en Ria Coppens hebben Kampala verlaten en voor een weekje onderdak gevonden in een hotel niet ver van Mukono. Zo hebben zij een snelle toegang tot de dorpen Seeta Nazigo en Nkonkonjeru en omgeving waar het Lejofonds verschillende projecten realiseert, waaronder het project Green Charcoal Lejofonds (GCL).

Voordat het project GCL bezocht wordt, hebben Herman en Ria een afspraak met coördinator Daniel Kibago om te praten over het project GCL en alvast een aantal vragen beantwoord te krijgen.

Belangrijk punt van bespreking is het gebruik maken van grotere recyclebare zakken wat niet alleen milieuvriendelijker is maar ook kostenbesparend werkt. Er is al een begin gemaakt met het gebruik van recyclebare zakken die 30 kg houtskool kan bevatten. De zakken zijn vermoedelijk 5 tot 6 keer herbruikbaar. Bij het wegen van de zakken wordt het gewicht op de zak geschreven en niet echt tot op 30 kg gewogen. Foodstep Uganda, een non-profit organisatie die zich ontfermt over kinderen die achtergelaten zijn op straat of terecht gekomen zijn in de kindergevangenis is de eerste afnemer waarbij houtskool in deze zakken wordt afgeleverd.

De ervaring heeft geleerd dat er nu meer reststof onderaan in de zak ontstaat. Daarom wordt bij het produceren van houtskool nu een sterkere “binder” gebruikt waardoor er minder reststof ontstaat.
De klant mag de reststof teruggeven en krijgt het gewicht in houtskool terug.

De teruggenomen reststof wordt weer gebruikt voor het produceren van houtskool.

Herman en Ria zijn vervolgens een dagje op bezoek geweest in de “factory”. Ze hebben het productieproces bekeken en hebben gesproken met de verschillende werknemers. Het viel hen op dat de machines achterin opgesteld stonden i.p.v. dichtbij de deur. Zou dat laatste het geval zijn, dan hoeft er minder gelopen te worden om de houtskool naar de “stands” te brengen om te drogen. Door het gebruik van een kruiwagen wordt de houtskool “schuin” gestapeld.
Gebruikmaken van een “vervoermiddel” met rechte wanden zou effectiever kunnen werken, aldus Herman.

Kijkend naar de staat van de kruiwagen zal er binnenkort nagedacht moeten worden over een alternatief. De “stands” hebben geen overkapping. Bij (dreigende) regen wordt alles afgedekt. Eind november heeft een flinke storm forse schade veroorzaakt aan de “stands” De schade is nog niet volledig hersteld. Voor herstel zijn inmiddels de nodige materialen aangeschaft. Daarnaast heeft men te maken met houtrot. Besloten is nieuwe palen nu eerst te voorzien van een impregneermiddel. Voor het wegen van de houtskool in de grote recyclebare zakken wordt nu een weegschaal in de deuropening opgehangen. Herman bespreekt welke informatie op het prikbord nuttig kan zijn om de werknemers inzicht te geven in de stand van zaken van het productieproces om te bezien of de minimum doelstellingen gehaald worden. Links coördinator Daniel Kibago. Naast hem Rebecca, Deborah, James, Rose en Vincent. Florence ontbreekt op de foto.

Niet lang na het bezoek van Herman en Ria aan het project GCL wordt begonnen met het repareren van de “stands”. Daniel Kibago stuurt daarover de volgende foto’s: Herman en Ria verblijven gedurende drie maanden in Oeganda. Ook na een weekje “Lejofondsactiviteiten” blijven zij zich inzetten voor promotie van green charcoal.

Zo hebben ze al een supermarkt in Kampala geïnteresseerd in het verkopen van zakken green charcoal. Probleem is dat men de houtskool in papieren zakken met opdruk willen verkopen. En juist dat maakt de eindprijs te hoog.

Ook hebben Herman en Ria contact met Sanyu Babies Home in Kampala. Herman en Ria berichten Daniel Kibago het volgende:

“They use now firewood, charcoal and sometimes gas for cooking.
The director, was really very interested after our explanations and the pictures that we let see.
She brings us to the (black) kitchen and we had a long talk with the cooking ladies.
This next Saturday afternoon we have again an appointment with the ladies at 4PM, to ask how it was going”.

Verrassend genoeg waren de eerste ervaringen niet positief. Daarop werd Daniel Kibago uitgenodigd om een demonstratie te geven hoe green charcoal te gebruiken.
Men is sindsdien overtuigd van de voordelen van green charcoal.
Nu wordt bekeken welke aanpassingen aan het fornuis nodig zijn om green charcoal te gaan gebruiken.

Herman en Ria kennen de eigenaar van het Maya Nature Resort in Oeganda, een zeer invloedrijk persoon. Herman en Ria hebben de eigenaar verteld over green charcoal en de vele voordelen van het gebruik ervan. Het aspect dat door het gebruik van green charcoal bossen worden gespaard, spreekt hem zeer aan.

Er is een afspraak gemaakt dat ook hier Daniel Kibago een demonstratie komt geven. Daarna zien we verder!

2. Op bezoek bij James


In de vorige nieuwsbrief hebben we vermeld dat onze dove vriend James voor de tweede keer vader is geworden. We vragen Herman en Ria bij James op bezoek te gaan.

Daarvoor mogen ze eerst nog even genieten van de schoonheid van het platteland. James met zoon Samuel. Eerder kregen James en zijn vrouw dochter Christine. Ria is meteen goede maatjes met de kinderen. Een gelukkig jong gezin.
James en zijn vrouw zorgen ook voor een gehandicapt zusje van James. Vanwege ziekte hier niet op de foto.

3. Project Mushrooms


Herman Longin en Ria Coppens bezoeken ook het project Mushrooms van het Lejofonds. Het is oogsttijd. En dat levert bijzondere plaatjes op. Thuis heeft coördinator Daniel Kibago ook met succes het productieproces doorlopen. Hij laat vol trots de volgende foto’s zien: Foodstep is een van de afnemers van green charcoal. Herman en Ria kennen de oprichtster van Foodstep. Zij hebben ervoor gezorgd dat Foodstep green charcoal afneemt.

Foodstep is begonnen met een eigen champignonkwekerij. Herman en Ria laten daarvan de volgende foto’s zien: Op de website van Foodstep staat te lezen: “We zijn begonnen met onze eigen Foodstep champignonkwekerij in onze tuin…… De champignons zullen ten goede komen aan onze maaltijden in Foodstep home, maar ook aan het voedsel in onze en andere restaurants”.

Het is duidelijk dat hier op een andere manier champignons worden geteeld. Herman en Ria bezoeken voor het eind van hun verblijf in Oeganda Foodstep nog. Daarbij zullen ervaringen worden uitgewisseld over het telen van champignons.

4. Slow Food Uganda


De Slow Food (langzaam voedsel) beweging zet zich af tegen de industriële productie van voedsel met de zogenaamde  fastfood als exponent. Ze beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van  gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van een regio.

De beweging is in 1986 opgericht door de Italiaan Carlo Petrini op een congres in Parijs, maar heeft ondertussen meer dan 100.000 leden in 150 landen. Turijn wordt de slow food hoofdstad genoemd, en voorzitter van Slow Food International is Alice Waters, eigenaar van het restaurant Chez Panisse in Berkeley, Californië. Het internationale symbool van Slow Food is de slak.

(Bron: Wikipedia) Earth Markets
Het is een internationaal netwerk van markten die werken volgens de principes van Slow Food. De hoofdrolspelers zijn kleine producenten en ambachtslieden. Ze verkopen alleen wat ze produceren en kunnen persoonlijk de kwaliteit van hun producten garanderen.

Op de kramen van de Earth Market is goed, schoon en eerlijk eten: de producten zijn lokaal, vers en seizoensgebonden; ze respecteren het milieu en het werk van de producenten; ze worden aangeboden tegen eerlijke prijzen, voor degenen die kopen en voor degenen die verkopen.

Earth Markets zijn plaatsen om producten van hoge kwaliteit te kopen, maar ook ruimtes om gemeenschappen op te bouwen, uitwisseling en onderwijs te creëren. Op 18 december 2022 verschijnt op de Facebookpagina van Slow Food Uganda de volgende afbeeldingen. Er wordt melding gemaakt dat de Earth Market Nkonkonjeru zich aansluit bij het Slow Food netwerk. Er wordt nu op de donderdag een weekmarkt georganiseerd waar mensen hun agrarische producten kunnen verkopen. We hebben gezien dat er ook paddenstoelen verkocht worden.

We hebben coördinator Daniel Kibago op de hoogte gesteld van deze activiteiten met het verzoek contact te zoeken met de mensen van Slow Food om te bezien hoe we van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen versterken, enz.
Daniel heeft contact gehad met de mensen van Slow Food. Het is heel goed mogelijk de paddenstoelen uit het project Mushrooms te verkopen op de weekmarkt.

Na het lopende productieproces in het project Mushrooms neemt Daniel opnieuw contact op met de vertegenwoordigers van Slow Food om ze uit te nodigen het project Mushrooms te komen bekijken.

Eerst bezoeken Herman Longin en Ria Coppens met Daniel Kibago de weekmarkt in Nkonkonjeru.

Nkonkonjeru betekent witte kip. Bij het binnenrijden van Nkonkonjeru wordt dat nog eens duidelijk. Uit het rapport van Herman en Ria:

“Aangekomen was het wel even zoeken naar de markt. Het moest hier ergens zijn…..??? Daniël stopte langs de weg en vroeg aan enkele dames waar we de markt konden vinden.

Wat bleek …. We stonden ernaast!!! Twee tentjes, twee tafeltjes en vijf dames. Op de tafels lagen wat zelfgekweekte groentjes etc. Markt???

Toch een fijne babbel gemaakt met de dames. Ook heb ik (Ria) uitgelegd hoe ze van hun overschot van groentensoep kunnen maken. Een nieuwe business??”

5. My Book Buddy


In de vorige nieuwsbrief hebben we verslag gedaan van een inventarisatie van de aanwezige MBB boeken op de verschillende My Book Buddy scholen. Daaruit is duidelijk geworden dat op de verschillende scholen een aantal boeken ontbreken.

Met de scholen is afgesproken dat zij de kosten voor vervanging van de boeken voor hun rekening nemen en betalen voor 17 februari 2023.

Die datum is inmiddels gepasseerd. Nog niet alle scholen hebben betaald. Er wordt druk uitgeoefend dit alsnog zo snel mogelijk te doen.

Met uitgeverij Gustro in Kampala is intensief overleg over het vervangen van de vermiste boeken.

Wanneer de vermiste boeken zijn vervangen, komt uitbreiding van de MBB schoolbibliotheek op verschillende scholen aan de orde. Voorbereidingen zijn getroffen. Zo heeft een timmerman de opdracht gekregen de nodige MBB kasten te vervaardigen. MBB tasjes zijn besteld.

Daniel Kibago die de taak van leescoördinator krijgt voor de MBB scholen heeft met Herman Longin en Ria Coppens de MBB scholen bezocht voor een verdere kennis making en het verkrijgen van informatie hoe My Book Buddy op de betreffende school georganiseerd is. Little Angels nursery and primary School Excel nursery and primary school

De school heeft de naam veranderd in Precious day and boarding school. Bright Future Aunt Kevin nursery and primary school New Hope

6. Jaarverslag 2022


Het jaarverslag over 2022 is gepubliceerd en is hier te vinden.

7. Jozefschool Texel laat van zich horen


De nieuwsbrief is klaar om gepubliceerd te worden. En dan komen we op Facebook het volgende bericht tegen van een van de leerkrachten van de Jozefschool op Texel:

“Wow! Team Jozefschool Texel heeft de Teamkwis Texel gewonnen!
1000 euro voor het Lejofonds”.

Het bericht gaat vergezeld van de volgende foto’s: Een fantastisch bericht. Felicitaties aan het Team Jozefschool. Maar vooral ook heel veel dank voor deze schitterende donatie aan het Lejofonds. Bijna vier miljoen Oegandese shilling. Daar is veel goeds mee te doen in Oeganda.

De Texelse Courant besteedt als volgt aandacht aan het gebeuren:
Jozefschool wint Teamkwis 2023

Het team van de Jozefschool in Den Burg heeft de tweede Teamkwis Texel, die zaterdag 25 februari werd gehouden, gewonnen.
De Jozefschool bleek zaterdagavond, toen de uitslag bekend werd gemaakt in Question Plaza, met 17.693 punten onbereikbaar voor de andere 29 teams. Tweede werd het Dreamteam van VVV Texel (17.066 punten) en de derde plaats was voor BSC Lunette (16.624).

De Jozefschool mocht als winnaar €1.000,- van de opbrengst van de Teamkwis aan een goed doel doneren en dat werd het Lejofonds van oud-Jozefschooldirecteur Leo Annyas. Dat fonds spant zich in voor armoedebestrijding en onderwijs voor kinderen in Oeganda.