Nieuwsbrief 26

Nieuwsbrief 26 van het Lejofonds is uit aan het einde van 2013. Deze nieuwsbrief staat een beetje in het teken van een nieuw verblijf van Leo en Herma Annyas voor het Lejofonds in Oeganda, begin 2014.

Tijdens dit verblijf zullen bestaande projecten, zoals de projecten Goat to Goat, Solar Cooking en Solar Lighting worden geëvalueerd. Maar er zullen ook activiteiten plaats vinden die hier in deze nieuwsbrief aan de orde komen. We hebben het dan over de afbouw van drie lokalen voor Gods Glory nursery and primary school., het aanleggen van een waterpompinstallatie en het inrichten van een klassenbibliotheek.

In deze nieuwsbrief komen ook reacties aan bod op het nieuwe schoolgebouw van de Kisimbizischool in Nkonkonjeru.

Internaatskinderen op Gods Glory hebben brieven geschreven aan het Lejofonds waaruit duidelijk wordt dat zij erg blij zij met de solar lampen.

Aan organisaties met een ANBI status worden m.i.v. 1 januari nieuwe eisen gesteld i.v.m. transparantie. Het Lejofonds is er klaar voor. Dat wordt uit deze nieuwsbrief duidelijk.

In nieuwsbrief 25 hebben we gemeld dat het Lejofonds de beschikking heeft gekregen over driehonderd waterrugzakken (PackH2O) voor Oeganda. We hopen dat Leo en Herma Annyas er straks in Oeganda over kunnen beschikken om ervoor te zorgen dat ze de juiste bestemming krijgen.

Partin is de brancheorganisaie voor Particuliere Initiatieven. Het Lejofonds is daarbij aangesloten. We stippen even de Partindag 2013 aan.

We wijzen u nogmaals op de mogelijkheid van gratis doneren aan het Lejofonds. We sluiten af, nadat we nog even gewezen hebben op de rubriek “Dank”, met de wens voor fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2014.

1. Naar Oeganda

Leo en Herma gaan 25 januari 2014 opnieuw voor het Lejofonds naar Oeganda voor een verblijf tot ongeveer half maart. Het is inmiddels de zesde keer dat zij voor het Lejofonds naar Oeganda gaan. Eerder is deze reis al aangekondigd via Facebook.

De voorbereidingen voor de reis zijn in volle gang. Er zijn veel spulletjes verzameld voor Oeganda. Dit betreft kleding, boeken, spel – en leermaterialen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook een aantal fotoboekjes samengesteld om straks aan verschillende mensen uit te delen.
Het is duidelijk dat Leo en Herma Annyas helaas lang niet alle spullen mee kunnen nemen. Het is dan fijn dat dochter Stephanie vanuit Kampala af en toe tipt als er iemand vanuit Oeganda naar Nederland komt en wat ruimte in de bagage heeft om wat kilootjes voor het Lejofonds mee terug te nemen.

2.Lokalen middenbouw Gods Glory

In nieuwsbrief 25 hebben we al aan gegeven dat het Lejofonds door een vorstelijke donatie tijdens het verblijf van Leo en Herma Annyas in staat is de drie lokalen van de middengroepen af te bouwen. Nu staan er alleen de muren overeind.
Papyrus matten gesteund door houten palen dienen als een soort dak. Het dak is bepaald niet lekkagevrij
Bij een flinke regenbui komt het lokaal onder water te staan en kan er tijdelijk geen les worden gegeven.

Er is druk email contact met directeur Stephen over bekostiging en aanpak. Zelf is hij ook met voorbereidingen begonnen. Zo doet hij met behulp van leerlingen al het nodige voorwerk. Dat betreft bijvoorbeeld het ophogen van de vloeren van de lokalen zodat straks alleen nog een cementen deklaag aangebracht hoeft te worden.
Stephen is erg blij met de inzet van het Lejofonds voor zijn school. Dat blijkt ook uit de volgende email:

….”I am so happy to hear that you are working so hard to make so many things for GG. I would like to reguest for advise on my plan about forming Houses for GG in rememberance for the work that has been done at GG. I have the plan of dividing the pupils according to the following houses to be recognised whenever we have games, visitors, competitions, games and other interesting activities.

These are the houses I would like to organise
(i) Lejofonds House
(ii) Herma Annyas House
(iii) Leo Annyas House
(iv) Georg Heinz House
(v) Munyana House

Please kindly send me your additions on this plan for rememberence.

Best Regards, Munnyana Stephen Seruwagi”

3.Ervaringen nieuw schoolgebouw Kisimbizi school

Inensiko Adams, coördinator van het Lejofonds, heeft directeur Spencer, ouders en leerlingen gevraagd naar hun ervaringen met het nieuwe schoolgebouw.
De ouders zijn erg blij met de nieuwe school. Een aantal ouders waren niet te spreken dat de nieuwe school tijdens het schooljaar in gebruik genomen werd. Lopende het schooljaar konden zij de kinderen niet van een andere school nemen om naar de Kisimbizi primary school te gaan.

Spencer verwacht meer leerlingen voor het nieuwe schooljaar.

De leerlingen zijn erg blij dat zij niet langer in het stof hoeven te zitten waardoor zij altijd vuil naar huis gingen. In de oude school ontbrak een cementen vloer in de lokalen. In de oude school waren de kinderen ook altijd bang dat de muren zouden instorten tijdens een hevige regenbui.

De internaatskinderen zijn blij met de solar lampen. Ze kunnen nu ‘s avonds boeken lezen. Bijkomend voordeel is dat ze niet meer lange afstanden hoeven af te leggen om kerosine voor de olielampen te kopen.

…..”The parents from Kisimbizi and the surroundings are very happy with the new developments of the school. However the parents promised to bring new pupils to the school at the beginning of next year. They complained that the school was finished on the middle second term when they can not change their pupils from other schools but they will bring new pupils next year.
Spencer is expecting many pupils next year

In an interview with he pupils at school, the children said there is very big difference between the new school and the old school. In the old school they experienced dust because the floor was not cemented and they always go back home when they are dirty but with the new school they study in good environment without dust. When it was rainy season the rain always disturbs the children in the old school because the walls were weak they were worried that any time they had risk may fall down un like the new school where the walls are strong. The advantages with the solar lights it has helped especially the pupils in the boarding to read the books in their dormitories. Saving paraffin takes the lead eventually the used to move long distances all the way to NK town to buy paraffin but they no longer move such distances with the help of SL……”


4.Solar lampen Gods Glory

De adjunct –directeur van Gods Glory primary and nursery school stuurde het Lejofonds een aantal brieven van internaatskinderen. Daaruit blijkt zonneklaar dat ze erg blij zijn met de WakWaka solar lampen die door het Lejofonds zijn verstrekt.

God’s Glory n/p/school
Seeta nazigo
P.O.Box 987,
Mukono

The Lejofonds
Netherland

GOOD WAKAWAKA LIGHTS

My name is Nakato Sarah. I am 12 years old. I am in primary six class.
My school is God’s Glory nursery and primary school. My school is located in a remote village found in Mukono district in Uganda.
At my school there is no electricity. I was happy when my school received WakaWaka solar lights.
I use WakaWaka lights for
1. when having my supper
2. Reading my books
3. Bathing at night
4. When making my bed
My school receives sunshine and will continue using the solar lights.
Thank you! Thank you!

Yours sincerely
Nakato Sarah

5.Waterpomp voor Gods Glory

In nieuwsbrief 25 hebben we verteld dat 11 kleine doelen geselecteerd zijn door Partin, de brancheorganisatie voor het Particulier Initiatief om een projectvoorstel in te dienen bij vermogenfonds Amaryllis.

Ook konden we vertellen dat van de 11 organisaties er zes zijn uitgekozen, waaronder het Lejofonds, om het projectvoorstel om te zetten in een projectplan.

Nu kunnen we mededelen dat uiteindelijk de projectplannen van vier organisaties voor financiering in aanmerking komen. Het projectplan van het Lejofonds hoort daarbij. Duidelijk is nu dat we aan de onwenselijke situsite van het water halen op Gods Glory nursery and primary een einde kunnen maken. De aanleg van de waterpomp vindt plaats tijdens het verblijf van Leo en Herma Annyas. Zij houden toezicht op het geheel.

6.My Book Buddy

De aanvraag door het Lejofonds bij My Book Buddy voor het inrichten van een klassenbibliotheek bij Gods Glory nursery and primary school is gehonoreerd. Dit nieuws konden we nog meenemen in nieuwsbrief 25.

Inmiddels hebben Leo en Herma Annyas namens het Lejofonds en Cathy Spierenburg, oprichtster van My Book Buddy een geslaagde bijeenkomst in Den Bosch gehad. Daarin is besproken hoe Leo en Herma straks in Oeganda namens My Book Buddy een kinderbibliotheek opzetten op Gods Glory nursery and primary school volgens de richtijnen van My Book Buddy.
Directeur Stephen van Gods Glory nursery and primary school reageerde via email:

……”I am happy to hear the good news about the success of the Book Buddy Project which has really made me happy much as Iam sick Iam able to express my happiness when I READ ABOUT THE GOOD NEWS! . Thank you very much for putting in all the efforts in making this project succeed!I wish time could rush so that you come back soon in. Seeta Nazigo”….

Elke klas krijgt de beschikking over een verrijdbare afsluitbare boekenkast met boeken die afgestemd zijn op de doelgroep.

De timmerman van het Lejofonds is begonnen met het maken van de kasten.
De eerste kast is al op school afgeleverd. Leo en Herma zorgen er straks voor dat er de juiste wieltjes onder gezet worden.

Straks krijgt ieder kind wekelijks in een apart tasje een boek mee naar huis om te lezen.

7.PackH20

In nieuwsbrief 25 hebben we gemeld dat het Lejofonds de beschikking heeft gekregen over driehonderd waterrugzakken (PackH2O). Ook de benodigde fondsen zijn binnen om de waterrugzakken naar Oeganda te transporteren. Het transport zal geregeld worden door de organisatie Mission en Relief Logistics.

De laatste informatie maakt duidelijk dat er inmiddels mondelinge toestemming is van de Oegandese autoriteiten om een container naar Oeganda te verschepen. Het wachten is nu op een schriftelijke bevestiging. Mission en Relief Logistics gaat er vanuit dat een transport naar Oeganda in januari kan plaatsvinden.

8.Partin

Partin is de brancheorganisatie voor kleinschalige Particuliere Initiatieven. In samenwerking met de Wilde Ganzen werd Partindag 2013 vorige week in Amersfoort gehouden.

De dag kende vele presentaties en workshops. Daarbij kwamen verscheidene onderwerpen aan de orde zoals het beleid van Partin, de ontwikkelingen op het Ministerie van Buitenlandse zaken en de kansen voor het Particulier Iniatief, de ontwikkelingsniveaus van Particulir Initiatieven de verscherpte eisen voor ANBI’s per 1 januari, het werken aan een zuivere communicatie in ontwikkelingssamenwerking en sociaal ondernemerschap.

Vele kleine goede doelen waren vertegenwoordigd w.o. het Lejofonds.

9.ANBI transparantie

Vanaf 1 januari 2014 moet een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en dus ook het Lejofonds, een aantal gegevens publiceren op een internet website en gelden er dus nieuwe voorwaarden aan het hebben van de ANBI status vanuit de belastingdienst.

Stichting GeefGratis, waar het Lejofonds bij aangesloten is, maakt het nu voor alle goede doelen in Nederland mogelijk GRATIS te voldoen aan deze publicatieplicht.

Zie voor het Lejofonds: http://www.geef.nl/doel/3141/transparantie

10.Sponsorkliks

Zoals eerder vermeld is het mogelijk het Lejofonds GRATIS te sponsoren. U klikt daarvoor op de banner van SponsorKliks. Door op deze banner te klikken, verschijnt een overzicht van tientallen webwinkels waaronder Bol.com, Wehkamp en Zalando. Elke aankoop die u zo bij een van deze bedrijven doet, levert het Lejofonds een commissie op terwijl u zelf dezelfde prijs betaalt. Het kost u dus niets extra’s.

Wekelijks de beste aanbiedingen in uw mailbox
Geef uw emailadres op en Sponsorkliks houdt u wekelijks op de hoogte van actuele aanbiedingen waarmee u veel geld kunt besparen.

11.Dank

Graag willen we nu 2013 ten einde loopt iedereen heel hartelijk danken die het Lejofonds in welke vorm dan ook in het afgelopen jaar gesteund heeft.

We hopen dat iedereen het Lejofonds blijft steunen in 2014. En volgen!

In de rubriek “Dank” van de website leest u over de nieuwe donaties die zijn binnen gekomen.