Licht in de duisternis

In verslag 6 schrijven we dat de buren van Henri een gehandicapt kind hebben. Het kind, Muuduu geheten, komt nooit buiten en zit vaak opgesloten in een kamer. Volgens moeder kan het kind niet geopereerd worden. Moeder komt niet met het kind buiten omdat ze bang is dat hij anderen stoort. Met een buggy of een rolstoel zou ze het wel aandurven.

Moeder heeft zelf al een winkel in Kampala gevonden waar ze volgens haar goede buggy’s verkopen. En dat betekent dat we samen naar Kampala gaan. Henri gaat ook mee om te “tolken”.

De winkel blijkt in een afgelegen wijk van Kampala te liggen en dat betekent meermalen overstappen in verschillende taxi’s. Het klinkt heel aangenaam, vervoer per taxi. Het zijn echter een soort volkswagenbusjes waar minimaal 14 mensen ingepropt worden. Het zit benauwd en dit wordt nog vergergerd door de indringende lichaamsgeuren van de Oegandezen die geen deodorant gebruiken.

Als we eenmaal bij de betreffende shop zijn aangekomen zien we de buggy’s buiten staan. We zien ook onmiddellijk dat deze dingen niet de gewenste kwaliteit hebben. En als we dat vertellen zien we ook de grote teleurstelling bij de moeder van Muuduu. Begrijpelijk!

We gaan zelf op zoek en komen uit bij een gespecialiseerd bedrijf in Kampala. Adams, onze Oegandese medewerker brengt een bezoek aan het bedrijf en de kwaliteit van de aanwezige buggy’s wordt goedgekeurd. De moeder van Muuduu krijgt te horen dat er een buggy in aantocht is.

Dan horen we van Anita, die binnenkort met een buggy en rolstoel vanuit Nederland naar Oeganda komt dat ze een buggy voor Muuduu heeft.

Weer moeten we moeder berichten dat nog enig geduld nodig is. En weer is er teleurstelling.

Maar als Anita dan uiteindelijk komt met de buggy is ook moeder duidelijk dat geduld belooond wordt. Het is zonneklaar dat deze buggy van grote kwaliteit is. Tot vreugde van moeder.

Er wordt meteen proefgereden. Muuduu is in zijn element. Nu is het zaak dat de buggy elke dag gebruikt wordt. Moeder zegt het toe. Henri zal het in de gaten houden. Muuduu gaat een ander leven tegemoet.

Geef een reaktie