06. Het eindigt met vuurwerk!

2012 is in zicht. Voor velen tijd voor een terugblik op 2011. Wij zijn nog niet zover. We zijn druk bezig met een evaluatie van het project “Goat to Goat”.

De selectie van families die in aanmerking komen voor een geit gebeurt door de directeuren van de drie basisscholen waar we mee samenwerken in het project. Zij kennen de gemeenschap goed en weten waar steun vanuit het project het meest gewenst is.
Met Stephen, directeur van basisschool “Gods Glory” in Seetah Nazigo hebben we onlangs een paar gesprekken gehad over het project in zijn gebied.

Daarbij kwamen achtergronden van verschillende kinderen uit families die een geit gekregen hebben ter sprake.

Zo kennen we het verhaal van een jongen wiens moeder is overleden. Vader is uit beeld verdwenen. De jongen wordt opgevangen door oma. Opa is ook overleden.

Een andere jongen wordt opgevangen door een grootmoeder. Moeder leeft nog, maar bekommert zich niet om haar zoon omdat hij geestelijk niet helemaal volwaardig is.

Van een ander kind is de vader overleden. Moeder is een HIV/Aids slachtoffer.

Opvallend hoe vaak mensen zijn overleden aan Aids. Ook scheidingen komen erg vaak voor. Daarbij is het de vrouw die vertrekt. De vader blijft met de kinderen in het huis achter als hij de eigenaar van het huis is.
Hertrouwt de vrouw met een man die al kinderen heeft dan moet de stiefmoeder vaak niets van deze kinderen hebben.

Met Stephen constateren we dat een aantal families in zijn gebied uit het project verdwenen zijn. Scheiding is een oorzaak. Maar in een aantal andere gevallen is de huurbaas de reden.

Wanneer een familie een huis huurt en er komt iemand anders die bereid is meer te betalen dan kunnen ze zonder meer ophoepelen.

In zijn selectiebeleid heeft Stephen daar geen rekening mee gehouden. Dat zal voortaan anders zijn.


We gaan richting 2012. We vieren Oud en Nieuw in Oeganda. We zijn benieuwd hoe dat zal zijn. Mocht het vuurwerk ontbreken dan kunnen we daarmee leven. We hebben al vuurwerk meegemaakt.

Mevrouw Nan van der Storm, die we vorig jaar ontmoet hebben in Oeganda leidde het vuurwerk in met een prachtige donatie. De Protestantse gemeente Maas en Waal uit Boven-Leeuwen, geen onbekende in de rubriek “Dank”, knalde er daarna flink op los en maakte er met een spetterende donatie een geweldig vuurwerk van.

Fantastisch om zo het jaar af te sluiten.

Wij willen iedereen, die zich het afgelopen jaar betrokken heeft gevoeld en getoond bij het Lejofonds en de activiteiten in Oeganda van harte bedanken. Het heeft ons zeer bemoedigd.

Tenslotte wensen we iedereen alle goeds voor 2012, dat vele wensen en dromen uit mogen komen!

Geef een reaktie