Gaar gekookt in de zon

Stichting Kozon is een organisatie die zich inzet voor vermindering van houtgebruik voor het koken in de tropen. De organisatie stimuleert het koken op zonne-energie met echt eenvoudige middelen.

Geruime tijd geleden heeft mevrouw Marga Cordes uit Wageningen ons attent gemaakt op deze stichting.

Het systeem dat de stichting Kozon voorstaat bestaat uit 3 elementen:

1. Een Cookit
De CooKit bestaat uit een opvouwbare kartonnen doos, aan de binnenkant afgedekt met reflecterend aluminiumfolie en een hittebestendige plastic zak waarin een zwarte pan geplaatst kan worden om zodoende een broeikaseffect te verkrijgen;
2. Een hooimand voor het nagaren van het voedsel. Het nagaren van een maaltijd in een hooimand bespaart veel brandhout.
3. Een verbeterd houtfornuis voor de dagen waarop de zon niet of nauwelijks schijnt. Dit fornuis vraagt 2 stukken hout i.p.v. de gebruikelijk acht.

Vlak voor vertrek krijgen we van Marga Cordes een CooKit mee met de opmerking” “Misschien is het iets voor vernieuwingsgezinde gezinnen in jullie project”

Inmiddels hebben we op verschillende plaatsen aan mensen binnen en buiten het project de werking van de CooKit laten zien. De reacties zijn telkens identiek: Eerst verbazing en verwondering, gevolgd door razend enthousiasme.

Het is duidelijk. Hier moeten we meer mee doen. Allereerst struinen we het internet af naar meer informatie. Dat leert ons dat er in een ander deel van Oeganda al projecten lopen met de CooKit. En tot onze vreugde ontdekken we dat er een distributiepunt is in Kampala.

Een afspraak is gauw gemaakt. We willen graag prijzen weten van de verschillende onderdelen van de CooKit, of ze los verkrijgbaar zijn, enz.

Wanneer we op het kantoor aankomen is er al, tot onze verbazing , een CooKit buiten volop in werking. Er wordt vis klaargemaakt. De bijbehorende rijst wordt in een Parabolic Cooker gekookt. Alles staat al een uurtje en is na onze komst klaar. En dat betekent smullen! Olivia staat ons te woord. Ze is vanuit een Nederlandse organisatie opgeleid voor instructrice. En instrueren doet ze met verve. We krijgen alles te horen over de CooKit, tot recepten aan toe, over de hooimand en de grote voordelen ervan ( Vader kan rustig ’s avonds laat thuis komen. Het eten blijft warm.
Ook het verbeterd houtfornuis wordt niet vergeten. De CooKit is na enige oefening ook zelf te maken. Olivia laat zien hoe zij hiervoor een mal van hout gebruikt. Met de Cookit kan water verhit worden zodat het veilig te drinken is. Olivia demonstreert een instrument waarmee je kan meten of het water voldoende verhit is.

Ook laat Olivia nog even de kracht van de Parabolic Cooker buiten zien. Ze steekt een opgevouwen krant onder de pan en binnen een halve minuut vliegt die in brand. Het is ons duidelijk. Olivia gaat workshops houden voor families binnen het project. En daar zal het niet bij blijven. Follow-up-bijeenkomsten gaan er ook komen.

We gaan niet weg voordat we de eerste bijeenkomst geregeld hebben. Binnen een week! Wordt vervolgd!

Geef een reaktie