En niemand kookt van woede!

Vandaag is het de “CooKit-dag””. Daar hebben we naar uitgezien. Olivia, de demonstratrice komt vanuit Kampala. Ze heeft erop aangedrongen vrij vroeg in de ochtend te beginnen om optimaal van de zon te profiteren. Dat betekent om 9uur aanwezig zijn op Gods Glory in Seeta Nazigo.

Een uurtje rijden voor ons. We zijn dus vroeg uit de veren. Vlak voor negen uur zijn we bij Gods Glory om te constateren dat niemand aanwezig is.

Headmaster Stephen komt wat schoorvoetend op ons af. Hij is vergeten de families te vragen wat eten mee te nemen voor de CooKit-demonstratie. Dus gaan we winkelen in het dorp. Dat houdt in dat we verschillende straatstalletjes bezoeken aan weerszijden van de weg. Het is flink stof happen als een vrachtwagen voorbijkomt. Sommige stalletjes helpen we meteen van hun grootste voorraad af. Drie kolen kosten ons veertig cent. Als we met vijftig cent betalen heeft men geen wisselgeld. Als we aangeven dat dat niet hoeft, vliegt men ons nog net niet om de hals.

Terug op school is er nog steeds niemand aanwezig. Niemand maakt zich daar ongerust over. Rond 11 elf uur zullen de eersten zich wel melden. Dat blijkt iets eerder. Olivia is daar niet bij en dat vinden wij wel verontrustend. Een telefoontje leert dat er onbekende problemen zijn geweest, maar Olivia heeft inmiddels Mukono bereikt. Dat betekent nog een uurtje wachten weten we.

We gaan opnieuw naar het dorp, nu om wat drinken voor de mensen te halen.

Tegen de verwachte aankomsttijd van Olivia gaat Leo naar de weg om Olivia op te wachten en naar de school te gidsen. Tevergeefs. Een telefoontje leert dat Olivia en haar chauffeur naar Nazigo in een ander district zijn gereden. We hoeven hen niet voor 1 uur te verwachten.

Dat is balen. Gek genoeg horen we geen gemopper. En niemand loopt weg. Dan kriebelt het bij Herma. Ze haalt wat handvaardigheidsspullen te voorschijn en zet belangstellende mensen aan het knopen. Het is “dry season”. Het is heet en stoffig. Ook deze dag. Maar even na 1 uur wordt het bewolkt en verdwijnt de zon. En dan is Olivia daar. Samen koken heeft geen zin constateert ze. Er is geen zon. Ze besluit nu aan de hand van stencils en materialen een training te geven. Intussen haalt de chauffeur een grote doos uit de auto waarin de onderdelen van de Parabolic Cooker zich bevinden. Die moet nog wel in elkaar gezet worden. Voer voor techneuten. Daaronder bevindt zich ook onze chauffeur. Het zijn net kleine jongens die een meccanodoos voorgeschoteld krijgen.De ultieme beloning is daar als de Parabolic Cooker in elkaar zit. Als de zon even schijnt, mogen ze de kracht van het ding uitproberen door stokjes en papier in het reflecterend zonlicht te houden. Bijna onmiddellijk vliegt de boel in de fik tot grote vreugde van de zich weer kwajongens voelende volwassenen. De training wordt nu onderbroken om wat vis klaar te maken met behulp van de Parabolic Cooker. Men is duidelijk onder de indruk. Maar ook de CooKit maakt indruk. Ongekende mogelijkheden openbaren zich voor de aanwezigen.

Men is zeer geinteresseerd en enthousiast. Dat enthousiasme wordt alleen maar groter als wij aangeven dat het Lejofonds een deel van de aanschafkosten van de CooKit voor zijn rekening neemt. Voorwaarde is wel dat mensen ervaringen met elkaar delen en dit neerleggen in een rapportage.

In de namiddag is de zon toch nog enigszins terug gekomen. Olivia heeft een paar mensen aan het werk gezet met Parabolic Cooker en CooKit. En dat betekent dat we tegen vijf (!) uur nog een heerlijk hapje voorgeschoteld krijgen.

Olivia zit de gang van zaken vandaag niet lekker. Ze doet het aanbod morgenvroeg terug te komen om direct met zijn allen te gaan koken met behulp van CooKit en Parabolic Cooker. Allen geven aan morgen terug te komen. Op tijd!

Daniel,coordinator van het project “Goat to Goat” nodigt tot slot iedereen uit voor het maken van een groepsfoto. Voor het zover is staat een moeder uit het gezelschap op en vertelt hoe dankbaar men is dat het Lejofonds hen deze kansen biedt. Nieuwe en ongekende mogelijkheden doen zich nu voor die hun bestaan zullen veranderen en verbeteren.

Geef een reaktie