1.1 De kop is eraf

Zo uit de vrieskou de hitte van Oeganda in. Het is even wennen voor ons. Zelfs de Oegandezen vinden het heet.
Het is niet alleen de hitte waar de mensen in Oeganda last van hebben, ook de droogte.
Het heeft lange tijd niet geregend. Het is kurkdroog. De aarde is verschroeid. Oogsten zijn mislukt met alle gevolgen van dien.

We zijn op weg naar Nkonkonjeru, naar de Aunt Kevin nursery and primary school. Bomen en planten langs de wegen zijn roodgekleurd van de stof. Stof is er overal. “It’s too much”, zeggen de Oegandezen.

Op de Aunt Kevin nursery and primary school worden we hartelijk ontvangen door de oprichters van de school. We krijgen een rondleiding. Terrein en gebouwen zien er keurig uit. We zien tot onze tevredenheid dat er onderhoud gepleegd is waar nodig.

De lokalen die dankzij het Lejofonds in 2016 zijn gebouwd staan niet ver van de weg. De ramen zijn voorzien van een hekwerk zonder glas. Men is bang voor vandalisme en dus kapotte ruiten. Vandaar. Gevolg is wel dat de wind vrij spel heeft. En dus stof, stof en nog eens stof in de lokalen. We spreken met de aannemer af luiken te plaatsen.

De school geeft onderwijs tot het niveau P4. Het is de wens uit te groeien tot een volwaardige basisschool. Daar zijn nieuwe lokalen voor nodig. Het Lejofonds wil die bouw mogelijk maken. Maar er zijn voorwaarden.

Tijd voor een “meeting”. Daarvoor nemen we plaats in een van de lokalen. Afspraak is dat de school een sluitende begroting overlegt voordat het Lejofonds verdere ondersteuning geeft. Die ondersteuning bestaat o.a. uit het plaatsen van een hekwerk om het terrein van de school en het bouwen van een aantal nieuwe lokalen.

En dan gebeurt het onmogelijke. We horen een ferm getik op de golfplaten die het dak van het lokaal vormen. Het gaat over tot een fors geratel. En dat is zacht uitgedrukt. Het hagelt. Forse hagelstenen! De hagelbui gaat over in een stortregen.
Het klettert op het dak. Oorverdovend. We moeten schreeuwen om verstaanbaar te zijn en dat lukt soms niet eens.

Nog tijdens de vergadering houden de buien weer op. Overal op het terrein van de school zijn grote plassen water te vinden. Men is blij met de regen. Maar het is nog lang niet genoeg, horen we. Voor de oogst komt de regen te laat. Die is al mislukt.

De aannemer meldt zich. Hij heeft een tekening bij zich van het te plaatsen hekwerk rond het terrein van de school. We gaan ermee akkoord. Een aanbetaling van 50% is normaal. Het is onafhankelijkheidsdag. De banken zijn gesloten. We krijgen de volgende dag de aannemer op bezoek. Hij komt de aanbetaling ophalen, meer dan tien miljoen shillings. Dat zijn stapels bankbiljetten. Het natellen door de aannemer neemt dan ook geruime tijd in beslag.

We spreken meteen de bouw van de lokalen, een ‘shade” en de plaats van een watertank en zitjes bij de keuken door. Daar zijn nog wat onduidelijkheden over. We zullen opnieuw de situatie ter plaatse in ogenschouw moeten nemen.

Op ons ritje van Kampala naar Mukono, onze standplaats, hebben we, in een flits, net buiten Mukono, schoolmeubilair buiten zien staan, tafeltjes en stoeltjes in een combinatie van ijzer en hout.

Vorig jaar hebben we een kleuterklas uitgerust met houten meubeltjes. Dit jaar willen we voor meer klassen meubilair aanschaffen.

We gaan op onderzoek uit. En natuurlijk proberen we de meubeltjes zelf ook even uit. De prijs is concurrerend met de prijs voor houten meubeltjes. Er valt dus iets te kiezen.

Zo, we zijn terug in Oeganda. De kop is eraf.

1.2 My Book Buddy

My Book Buddy stimuleert het lezen van kinderen in ontwikkelingslanden door kinderbibliotheken op te zetten. Elke klas krijgt de beschikking over een verrijdbare, afsluitbare boekenkast met boeken die afgestemd zijn op de doelgroep. De boeken worden uitgeleend door de leerkrachten aan de kinderen die ze thuis kunnen lezen. Het Lejofonds heeft in 2014 met succes een aanvraag bij My Book Buddy ingediend voor Gods Glory nursery and primary school in Seeta Nazigo. In overleg met My Book Buddy is besloten dat Leo en Herma Annyas van het Lejofonds voor My Book Buddy de implementatie verzorgen.

Daar is verslag van gedaan onder de titel “My Book Buddy. Er gaat een wereld voor ze open.”

Opnieuw is er nu een aanvraag ingediend voor de Aunt Kevin nursery and primary school in Nkonkonjeru. Vlak voor het vertrek van Leo en Herma Annyas komt het bericht binnen dat de aanvraag gehonoreerd is. En ook nu nemen Leo en Herma de implementatie op zich.

Inmiddels is een bezoek gebracht aan de timmerman om boekenkasten te bestellen.

Eerder heeft deze timmerman naar volle tevredenheid in opdracht van het Lejofonds schoolmeubilair gemaakt. We hebben een werktekening bij ons.

Het valt ons altijd weer op dat de Oegandezen pas een beeld hebben van een lengte, breedte of hoogte, als de duimstok het aangeeft. Zonder meetlat heeft men geen idee ervan.
Zie ook reisverslag “Grote ogen bij een vierkante meter” Coördinator Dan Kibago en de timmerman overleggen druk met elkaar. Dan Kibago is er niet helemaal zeker van of de timmerman de werktekening goed leest. Het voorstel is dan ook een bezoek te brengen aan Gods Glory nursery and primary school, een tiental kilometers verderop om daar de kasten te bekijken.

Daar valt het kwartje. De timmerman kan aan het werk.

Vanuit Kenya krijgen we bericht dat we binnenkort de My Book Buddy tassen kunnen ophalen in Kampala. Kinderen kiezen 1x per week een boek uit, doen het boek in de rugtas en nemen het mee naar huis om te lezen. Kinderen van Gods Glory nursery and primary school op weg naar huis. De hele omgeving van de school weet wanner het My Book Buddy dag is.

My Book Buddy heeft ook een eigen boek! Het is verschenen in het Nederlands en Engels. Het verhaal: Sara’s favoriete liedje is “We gaan op berenjacht”, dat haar opa haar heeft geleerd. Ze wil alles weten over deze diersoort die in haar Afrikaanse land niet voorkomt. De My Book Bibliotheek biedt uitkomst en haar leeshonger is niet meer te stillen. Ze wordt de beste uit de klas. En samen met haar vriend Rafiki wordt ze voorleeskampioen.

We hebben inmiddels een exemplaar van het boek aan het bestuur van Aunt Kevin nursery and primary school overhandigd.

Volgende week komt het team terug van vakantie. We gaan dan met het team om tafel zitten om My Book Buddy te introduceren.

1.3 Goedkeuring financieel jaarverslag 2016

Op 15 januari j.l.hebben we het jaarverslag van het Lejofonds gepubliceerd. Het jaarverslag eindigde met de volgende opmerking:

“Het financieel jaarverslag is ter goedkeuring voorgelegd aan administratiekantoor C. Mulder uit Leeuwarden. Goedkeuring wordt dan vermeld op de website van het Lejofonds.”

Inmiddels is de goedkeuring binnen zoals uit onderstaande verklaring blijkt.

Geef een reaktie