Beleidsplan 2024-2025 Stichting Lejofonds

1. Inleiding


In 2006 werd de Stichting Lejofonds opgericht. Dit beleidsplan heeft betrekking op de periode 2024-2025. In dit beleidsplan verwoordt het bestuur de doelstellingen en de verwachte resultaten van de gezamenlijke inspanning in de genoemde periode.

2. Visie en Missie


2.1 Visie
Het bestuur van Stichting Lejofonds) vindt dat niemand in armoede mag leven of in armoede raken door werkloosheid, ziekte, ouderdom of handicap. Kinderen, en met name kansarme kinderen, moeten primair en secundair onderwijs kunnen volgen waardoor zij zicht krijgen op een hoopvolle toekomst. Iedereen die kan werken moet de mogelijkheid krijgen dit te doen.

2.2. Missie
De doelstelling van onze stichting is om mensen in Oeganda, met name in het Mukono district, te helpen in hun strijd tegen armoede en wil komen tot een structurele verbetering van hun levensomstandigheden. Het Lejofonds wil onderwijs mogelijk maken voor kansarme kinderen en hen een hoopvolle toekomst bieden. Het Lejofonds, wil waar mogelijk, ondersteuning bieden aan scholen waarmee het samenwerkt.

3. Ambities


Het Lejofonds ontwikkelt projecten en voert activiteiten uit in het Mukono district die op een duurzame manier de leefomstandigheden en ontplooiingsmogelijkheden van mensen in dit gebied verbeteren.

3.1. Projecten
3.1.1. Mushroom project

Om sneller inkomsten te genereren is eind 2021 een pilot-project Paddenstoelenteelt van start gegaan met de bouw van een schuur en de aankoop van benodigde materialen. Er is een training gegeven betreffende het telen van paddenstoelen Maandelijkse bijeenkomsten dienen ter uitwisseling van kennis en ervaringen tussen leden.

Er is genoeg interesse in de paddenstoelen die worden afgezet in de directe omgeving. Verkoop via de markt is niet nodig. Er zijn wel contacten gelegd met Slow Food, een organisatie die de markt verkoop regelt.

Deelnemende families hebben te kennen gegeven graag een eigen gebouw bij huis te hebben voor de teelt van paddenstoelen, waaraan zij naar draagkracht willen bijdragen.

De deelnemende families zullen een bedrijfsplan en toekomstplan op papier zetten en dit het Lejofonds doen toekomen. Verder overleg moet dan uitwijzen wat partijen voor elkaar kunnen betekenen.

3.1.2. Project Green Charcoal Lejofonds (GCL)
Het project GCL heeft zijn bestaansrecht bewezen. De productie is gestroomlijnd en uitgebreid. Het Lejofonds wil bezien hoe in de nabije toekomst het project in welke vorm overgedragen kan worden aan de deelnemers, zodanig dat er voor elke werknemer inkomsten uit het project te verkrijgen zijn, zonder verdere steun van het Lejofonds.

3.1.3. My Book Buddy
Het Lejofonds heeft voor My Book Buddy op 7 scholen een My Book Buddy schoolbibliotheek ingericht. Het Lejofonds heeft voor de My Book Buddy scholen een leescoördinator aangesteld om de samenwerking tussen de scholen wat My Book Buddy, het lezen en het leesonderwijs te bevorderen.

In 2024 wordt op een nieuwe school een My Book Buddy gerealiseerd.

3.1.4. Ondersteuning
Het Lejofonds maakt voortgezet onderwijs mogelijk voor een dove jongen die anders verstoken zou blijven van onderwijs.

In 2024 is extra ondersteuning nodig voor het vak wiskunde. 2024 is ook het jaar van het eindexamen. Wanneer het voortgezet onderwijs succesvol wordt afgesloten, wordt nagegaan of een universitaire studie tot de mogelijkheden behoort.

3.2 Verantwoording
Jaarlijks worden de inkomsten en uitgaven verantwoord in ons financieel jaarverslag, dat wordt gepubliceerd op de website van het Lejofonds: www.lejofonds.nl

Coördinator ter plaatse van het Lejofonds, de heer Daniel Kibago stelt voor het bestuur een maandelijks rapport op over de ontwikkelingen binnen het project GCL, betreffende het productieproces en de verbeteringen ervan, het financieel beheer, het vergroten van de afzetmarkt.

Neerslag van rapportages worden opgenomen in de nieuwsbrieven van het Lejofonds en gepubliceerd op de website.

Donateurs die meer dan 250 euro doneren krijgen een verantwoording op welke wijze hun donatie besteed is. Alle donateurs die bekend zijn, krijgen aan het eind van een kalenderjaar een certificaat van waardering.

3.3 Fondsenwerving
SponsorKliks
Stichting Lejofonds is aangesloten bij de organisatie SponsorKliks. Betrokkenen bij het Lejofonds kunnen zo een financiële bijdrage leveren aan het Lejofonds, zonder dat het ze een cent kost!

Stichting GeefGratis
Het Lejofonds is aangesloten bij de Stichtting GeefGratis. Deze stichting verzorgt voor het Lejofonds een gratis te gebruiken online donatiemodule waarmee online gedoneerd kan worden via iDEAL, creditcard, PayPal, SEPAeuro incasso (doorlopende machtiging), etc.

Donateurs
Het Lejofonds houdt contact met bestaande donateurs door het toesturen van reisverslagen, nieuwsbrieven als ook de jaarrekening en het beleidsplan.

4. Sterkten en zwakten (of Kansen & Bedreigingen)


Kans
Het sterke punt van onze stichting bij het realiseren van onze doelstelling is dat we in Oeganda al jaren kunnen beschikken over een universitair geschoolde coördinator die veel kennis heeft van de lokale context en tegelijkertijd de Westerse manier van denken verstaat en begrijpt.

Bedreiging
Voor een voortgang van het Lejofonds zijn nieuwe bestuursleden nodig.

In 2024 zijn de huidige bestuursleden 15 jaar lang actief binnen het Lejofonds. Gezien dit feit en gezien de leeftijd denken de leden aan een afbouw van hun activiteiten binnen het Lejofonds.

Dit houdt in dat gekeken moet worden of andere personen bestuurstaken kunnen en willen overnemen. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt nagedacht hoe het Lejofonds op een goede manier kan stoppen met de activiteiten in Oeganda.

5. Strategisch stappenplan


Twee ervaren Oegandagangers bezoeken in 2024 projecten van het Lejofonds voor een evaluatie, iets wat deze personen ook in 2020, 2022 en 2023 voor het Lejofonds hebben gedaan.

Coördinator Daniel Kibago bezoekt restaurants en weeshuizen om voorlichting te geven over de voordelen van het gebruik van green charcoal t.o.v. het gebruik van hout of houtskool.

Maandelijks wordt een rapport gestuurd naar het Lejofonds betreffende de ontwikkelingen binnen het project GCL.

Coördinator Daniel Kibago evalueert jaarlijks de activiteiten rond My Book Buddy met de aangesloten scholen.

Bestuurlijke zaken
Beleidsplan en jaarverslag worden jaarlijks gepubliceerd op de website van het Lejofonds, www.lejofonds.nl

6. Slot


Lidmaatschappen
Het Lejofonds is aangesloten bij de branchevereniging voor het Particuliere Initiatief in Ontwikkelingssamenwerking Partin.

Het Lejofonds is aangesloten bij het Mukono District NGO Forum (Mudinfo)