Armoede en armoedig
De Oegandese president Museveni lanceerde in april van dit jaar een Nationaal Ontwikkelingsplan. Een van de doelstellingen is dat het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, moet zakken van 31% naar 25% in 2015.
De grens van 1 euro per dag noemen we de absolute armoedegrens. Ongeacht de hoogte van de prijzen in een land is er niemand ter wereld die kan rondkomen van minder dan een euro per dag. Tussen de 20 en 25% van alle mensen in de wereld leeft in absolute armoede. Oeganda zit daar dus momenteel nog boven.
We hebben onze counterpart ook een paar cijfers gevraagd:Een boda boda driver (“motortaxichauffeur”) verdient 23 euro (70.000 shilling) per maand. Daarvoor moet hij wel zeven dagen per week werken, het jaar rond.
Een supermarktmedewerker verdient 30 euro (90.000 shilling) per maand. De werktijden zijn van ’s morgens 8 tot ’s avonds 11 uur., zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Er is elke dag een lunchpauze van een half uur. De lunch wordt verstrekt door de werkgever.
Ouders van de school van onze counterpart die niet bij een baas werken maar zelf voor inkomsten moeten zorgen, verdienen 13 tot 17 euro (40.000 tot 50.000 shilling) per maand.
Zetten we daar het schoolgeld tegenover.
(De basisschool kent zeven klassen, Primary 1 tot Primary 7, voorafgegaan
door een “nurseryclass”)
Voor kinderen uit de nurseryclass tot P2 is het schoolgeld dertig euro per jaar. (90.000shilling)
Voor P3 t/m P5 is het schoolgeld 35 euro per jaar. (105.000 shilling)
Voor P4 en P5 is het schoolgeld 40 euro per jaar.(120.000 shilling)
Voor P6 en P7 is het schoolgeld 50 euro per jaar. (150.000 shilling)
Het schoolgeld voor de kinderen die op het internaat zitten is 150 euro per jaar.(450.000 shilling)
Alle kinderen krijgen elke dag van school tijdens de ochtendpauze een beker pap en tijdens de middagpauze warm eten.
Zetten we het schoolgeld af tegen de verdiensten van de ouders dan is duidelijk dat deze bedragen voor veel ouders aanzienlijk zijn. Het schooljaar bestaat uit drie gedeelten. De ouders worden geacht voor elk gedeelte het overeenkomstig bedrag aan schoolgeld te betalen.
Het zijn maar weinig ouders die daar in slagen.
Meestal wordt het schoolgeld in gedeeltes betaald. Vaak moet de school wachten totdat ouders een oogst binnengehaald hebben en dan weer wat centen hebben.
Op dit moment heeft 35% (!) van de ouders van onze “counterpartschool” het schoolgeld nog niet betaald terwijl het schooljaar op zijn eind loopt. Dilemma voor de school: Zet men teveel druk om te betalen dan lopen ouders weg en sturen hun kind naar een andere school. De school heeft inmiddels wel de kosten gemaakt voor de dagelijks voeding van die kinderen.
Op deze wijze kampt de school jaarlijks met tekorten. Hoe gaat men daar mee om? Kosten voor water en elektriciteit worden maandelijks betaald anders wordt men afgesloten. Ook wordt maandelijks de huur voor de leerkrachten betaald. Alle andere rekeningen worden achteraf, in te onderhandelen gedeelten betaald.
De leerkrachten krijgen alleen salaris als de inkomsten het toelaten. Op dit moment hebben de leerkrachten al een aantal maanden geen geld gehad.
De leerkrachten nemen hier genoegen mee in de wetenschap dat aan het eind van het schooljaar een moment gepland wordt waarop het achterstallig salaris betaald gaat worden.
Het bestuur ziet een dergelijke dag met angst en beven tegemoet. Het geld is er niet. De altijd aanwezige hoop op een buitenlandse sponsor is niet bewaarheid geworden. Wat rest is een lening bij de bank. De bank vraagt een rente van meer dan 25% (!!). En dus zal het tekort in het nieuwe schooljaar weer groter worden als er geen andere bronnen van inkomsten gevonden worden.
Het huidige tekort van de school is 5 miljoen shilling. Een astronomisch bedrag voor de school, veel langdurige hoofdpijn voor de directeur. 5 miljoen shilling is ruim 1550 euro.
Op dit moment zijn wij druk bezig plannen te maken met onze counterpart die een eind moeten maken aan deze structurele tekorten.