11. Grijp je kans!

Seeta Nazigo kent de geboorte van twee nieuwe projecten: Project “Goat to Goat2”, naar een nieuw model en het project Solar Cooking. Het geboortefeest ontbreekt nog. De uitgifte van geiten is daar een mooie gelegenheid voor.

De televisie heeft belangstelling voor het gebeuren, maar zij vragen een te hoge onkostenvergoeding naar onze smaak. De chairman van LCO2 komt wel en dat vindt men in Seeta Nazigo een hele eer.

Daniel, de coördinator van het project, is de vorige dagen op pad geweest om een dertigtal geiten te kopen. Een hele klus. De geiten staan in de buurt van Mukono gestald en worden in alle vroegte naar Seeta Nazigo gebracht. Uiteindelijk zullen er meer dan 45 geiten uitgegeven worden. Dat aantal is nu, op zo’n korte termijn niet haalbaar.

‘s Middags om twee uur is de start van het gebeuren. Als wij om half twee op de plaats van bestemming komen, is het al verrassend druk. Naast volwassenen zijn er ook veel kinderen. De Parabolic Cooker en de CooKits worden buiten opgesteld en trekken veel belangstelling. Onze chauffeur is er als de kippen bij om uitleg te geven. Hij heeft geholpen de Parabolic Cooker in elkaar te zetten en weet hoe het werkt. Hoogtepunt voor hem is een paar stokjes in brand te laten vliegen om de kracht van de Parabolic Cooker te tonen. Hij is duidelijk weer terug in ziijn jeugd.

De ruimte die we normaal gebruiken voor “meetings” is te klein om alle belangstellenden te bergen en dus verhuizen we naar een grotere ruimte. Als Daniel de loop van de bijeenkomst aangeeft via een groot vel papier, wordt duidelijk dat er veel sprekers zijn en dat het dus een lange zit wordt. Oegandezen zijn dol op toespraken, zo lang ze die zelf kunnen uitspreken Plotseling ontdekken we de chairman van LCO1. Uiteraard doet hij ook een woordje en dan blijkt zowaar dat hij een splinternieuwe broek aanheeft. Dat is een dure bijeenkomst voor hem.

Voor het Lejofonds mag Leo een woordje doen. Hij schetst in het kort de ontwikkeling van beide projecten met daarin de samenwerking van de verschillende basisscholen en de moeilijke situatie waarin deze zich bevinden.

Juist vandaag is de renovatie van het kantoor van mister Stephen afgerond. Leo biedt hem dan ook een serie leermaterialen aan nu deze veilig opgeborgen kunnen worden. Dit initiatief oogst veel waardering.

Zeer veel indruk ook maakt de speech van de chairman van LCO2, mister Jim Kato. Wanneer hij na zijn speech weer naast Leo komt zitten, geeft hij in het kort de inhoud van zijn speech weer: Het Lejofonds is van ver gekomen om mensen hier te steunen en een kans te geven zich te ontwikkelen. Het is nu aan de mensen zelf deze kans te grijpen. Het zou dan ook zo moeten zijn, dat als de vertegenwoordigers van het Lejofonds na verloop van tijd terug keren, zij een duidelijke vooruitgang kunnen constateren.

Dan is het tijd om een “member committee” te kiezen. Hoogtepunt van de middag is het uitreiken van de geiten en de CooKits.

De veearts heeft de geiten en bokken in groepjes verdeeld. Bij elk groepje staat een kind met een nummer.

Herma heeft ook papiertjes gevouwen met een nummer erop. Hier kiezen de deelnemers een papiertje. En dan is het spannend te ontdekken welke nummers met elkaar corresponderen en wie dus welke dieren krijgt.

Gelukkig is er alom tevredenheid. En dat straalt men nog meer uit als de CooKits worden uitgedeeld. Op de terugweg zegt Daniel, de coördinator tegen ons dat de mensen in Seeta Nazigo veel respect hebben voor wat het Lejofonds voor hen doet. De chauffeur bevestigt spontaan zijn woorden.

[nggallery id=57]

Geef een reaktie