04 Nakati, dodo en skoemawietsj

Varkens en verbouwingen. Het is voer voor de eerste weblogafleveringen. Hoogste tijd voor geitengemekker.

In het kantoor(tje) van het project “Goat to Goat” zijn de muren behangen met verschillende overzichten. Er zijn lijsten met namen van families die een geit gekregen hebben. Er wordt vermeld welke dove kinderen m.b.v. het Lejofonds naar school gaan. Er is zelfs een overzicht van families die een zak cement hebben gekregen voor het bouwen van een varkensstal.

In de hoek staat een rek met het opschrift FDEDEPO/Lejofonds, de twee stichtingen die met elkaar samenwerken in o.a. het project “Goat to Goat”. In dit rek liggen mappen, eentje voor en van elke familie die een geit gekregen heeft. Hierin staat het reglement van het project, het contract wat met de familie is afgesloten en de persoonlijke gegevens van de familie. Verder moet er in bijgehouden worden wanneer de coördinator van het project, de uitvoerder en de veearts de families hebben bezocht en wat hun bevindingen zijn. Tenslotten worden een aantal gegevens over de betreffende geit bijgehouden.

We vlooien alle mappen door in het bijzijn van Fred Migadde, onze counterpart en huidig coördinator. Het registreren van de nodige gegevens blijkt toch niet zo eenvoudig voor de mensen hier te zijn als wij gedacht hebben. De coördinator vraagt daarin ons advies en hulp.

We komen een recent rapport tegen van de veearts. Tot ons groot genoegen geeft de veearts aan dat in de sub-counties Seetah Nazigo en Nkonkonjeru het project naar behoren loopt. Er valt nog wel het een en ander te verbeteren, maar toch is hij tevreden. In Mukono Town Council laat bij teveel families de hygiene te wensen over.

De veearts doet de aanbeveling voor alle families een meeting of een workshop te houden waarin nog eens de kernpunten in het verzorgen van geiten naar voren komen. De families kunnen dan ook ervaringen met elkaar delen en eventuele wensen naar voren brengen. Even flink mekkeren dus!

De veearts geeft verder het advies te starten met een moestuin (home garden) voor elke familie om zo hun positie verder te verbeteren.

Daarover praten we door met Fred Migadde. Waar moeten we aan denken bij een beginnende moestuin? Fred weet het antwoord. Vijf bananenplanten, twintig cassavaplanten.Verder is er zaad nodig van een plant waarvan de naam klinkt als skoemawietsj. Zo moeilijk als de naam klinkt, zo moeilijk is ook uit te leggen wat voor plant het is. Helemaal niet dus. Verder is er nog zaad nodig van nakati en dodo. De namen van deze planten krijgen we foutloos over onze lippen, maar we hebben geen idee over welke planten we het hebben..

De kosten zijn te overzien. Het idee is prachtig. We staan er volledig achter. Pratend over een mogelijke aanpak komen we uiteindelijk op het volgende: Het Lejofonds betaalt de kosten voor planten en zaad voor die families die er blijk van hebben gegeven dat zij goed kunnen zorgen voor een geit en dat ze de stal schoon houden. Andere families moeten dan maar aan de bak om ook zover te komen. Dat er grote interesse is voor een eigen moestuin is wel zeker.

Fred Migadde neemt contact op met de veearts om op zo kort mogelijke termijn een meeting voor alle families te organiseren.. Twee onderwerpen zijn al bekend: Het verzorgen van geiten en het realiseren van een moestuin. En wij? Wij struinen straks het internet af op zoek naar skoemawietsj, nakati en dodo.



Geef een reaktie