Through patience you win

Dit is het motto van de Kisimbizi Primary School in Knonkonjeru. Een heel toepasselijk motto. Het is onvoorstelbaar hoe hier lesgegeven moet worden. De jongste groep zit in een kleine ruimte die wij waarschijnlijk nog niet goed genoeg zouden vinden voor een varkensstal. Licht komt door een gat in de muur, een raam is er niet. De muren lopen niet tot het plafond door. Regen en wind hebben vrij spel.

In een andere ruimte hebben meerdere groepen les. Er is niet genoeg ruimte om alle kinderen in bankjes te plaatsen. Sommige kinderen zitten op hun knieën op de grond. Ze hebben een schriftje voor zich op de bank liggen.

De lokalen zijn klein. Er zitten veel kinderen in een lokaal. Bij de oudste kinderen zijn de gevolgen direct merkbaar. Je hoeft daarvoor je neus niet eens om de hoek te steken. Gek, dat daardoor ineens een flard van een reclame bij je bovenkomt: “De aroma komt je tegemoet”.

Through patience you win. De kinderen moet wel erg veel geduld hebben om deze omstandigheden te overwinnen. Waarschijnlijk geloven ze er niet meer in of weten ze niet beter.

Wie er wel in gelooft is de headmaster, mister Spencer.
Hij droomt van een nieuwe school. Hij kent waarschijnlijk onze slogan: Als je in je eentje droomt, dan blijft het een droom. Droom je samen dan worden dromen werkelijkheid.

Hij heeft het voor elkaar gekregen om samen met de ouders de fundamenten neer te leggen voor een drieklassige school. (De school telt nu 179 leerlingen).

Hoogste tijd om de eerste steen te leggen. En die eer is voorbehouden aan Leo en Herma. Een daverende verrassing! Mr. Spencer geeft als uitleg dat hij daarmee de waardering wil uiten voor alles wat Leo en Herma namens het Lejofonds voor de mensen in Oeganda doen.

Stiekem denken wij daarnaast aan een strategische zet van mister Spencer. Zonder verdere hulp zal hij zijn droom niet kunnen verwezenlijken. Ook hier is het schoolgeld het enige inkomen. Op deze plattelandsschool is het schoolgeld erg laag, 15 euro per jaar. En dan nog is er een grote groep ouders die niet in staat is dit bedrag te betalen.

Er is een bedrag van ruim twintig miljoen shilling nodig om op de fundamenten een nieuw schoolgebouw neer te zetten. Een astronomisch bedrag voor de mensen hier die vaak niet meer dan een euro per dag verdienen. Ook voor ons is het veel geld, maar het bedrag in euro’s klinkt toch minder afschrikwekkend: ruim zesduizend euro. Daar heb je dan wel een school voor.

We kunnen mister Spencer niets toezeggen. O ja, toch wel. We zeggen hem toe het verhaal, zijn droom, op onze website te plaatsen. We gaan tenslotte al aardig richting Sinterklaas en Kerstman. Je weet maar nooit.

Geef een reaktie