Key-gaaf


Een daalder waard

Katonole

Familie Katonole


Geit voor familie van Katonole


Oma met gedeelte van de 17 kinderen

01. Here we are again!

Rond vier uur ’s nachts kom je met ruim 100 kg bagage in Entebbe aan. Vanwege het goede doel staat Egypt Air extra bagage toe. Maar hoe kom je daarmee door de douane? Gewoon doorlopen dus. Op dit tijdstip wordt ons geen strobreed in de weg gelegd.

In Mukono worden we direct herkend door de juffrouw van ons eetcafé. Een stralende lach laat de witte tanden glinsteren. Welkom terug!

Plots stopt een boda bodarijder aan de overkant. Een breeduit lachende man komt op ons afgerend. Charles, onze plaatselijke contactpersoon van vorig jaar. Handen worden pompend geschud.
Good to see you again!

Voor de Bishop Westschool is het zomervakantie. Leraren en leerlingen zijn afwezig. Maar de juffrouw van de administratie is er. Een omhelzing volgt. En ineens staat daar de kolossale gestalte van de headmaster breed grijnzend voor onze neus. Hij pakt ons vast, Herma aan de ene kant en Leo aan de andere. Als gehoorzame kinderen lopen we aan zijn hand mee naar het kantoor. Hier praten we geanimeerd bij.

Plotselinge herkenning in de supermarkt, gevolgd door verbazing en enthousiasme. Bij vertrek vorig jaar was de caissière aan het eind van haar zwangerschap. Leo had een deal gesloten dat ze op zijn verjaardag zou bevallen. En nu blijkt dat ze woord heeft gehouden. Het nieuwe wereldwonder heet Jozef, in kringen van het Lejofonds geen onbekende naam.

Een bezoek aan het internetcafé voelt weer als vanouds: na een half uur internetten is er nog geen email geopend.

Bij ons favoriete restaurant wordt, zoals zo vaak een Engelse voetbalwedstrijd uitgezonden. Binnen is het stampvol. Ook op het terras staat een toestel. Om de kijkers te laten genieten, moeten de eters in het donker een vorkje zien te prikken.

We zijn weer terug in Oeganda en het voelt meteen zeer vetrouwd.

Door de jetlag is de volgende dag wat korter dan normaal.
De boda bodarijders voelen ons vandaag haarfijn aan en rijden rustig naar de Good Samaritanschool. We horen niet direct geitengemekker maar wel de stem van directeur Fred. Fred is wat meer ingetogen en valt ons niet direct om de hals, maar aan zijn brede grijnslach op zijn gezicht zien we dat we weer erg welkom zijn.

We zijn uiteraard benieuwd naar de geiten. Die staan achter de stal in een omheinde wei. Mooi, het gestuurde geld voor de omheining is dus inderdaad daarvoor besteed.

Dan is het tijd om cadeautjes uit te delen, fotoboekjes, briefpapier met logo en het grote zeildoek van ruim twee bij twee meter met het logo erop. Alles valt zeer in de smaak.

Directeur Fred geeft aan een programma op te zetten waarin we de gelegenheid krijgen het project to nu toe te evalueren en op bezoek te gaan bij de mensen die een geit gekregen hebben.

Er blijft voor ons tijd over de kleurrijke weekmarkt te bezoeken.

Woensdag hebben we een eerste gesprek gehad met onze counterpart. Daarin hebben we aangegeven welke evaluatiepunten we in de komende periode onder de loep willen nemen.

Daarna hebben we twee families bezocht die een geit gekregen hebben. Allereerst een gezin met een dove jongen, genaamd Katanole. Door een prachtige gift van mw.Truus de Boer uit Franeker kunnen we ervoor zorgen dat deze jongen met het nieuwe schooljaar (1 februari a.s.) dovenonderwijs gaat volgen op de Bishop Westschool. Katanole is een leuk ventje om te zien, een lekker boefje.

Het volgend bezoek hebben we als heftig ervaren. In een klein huisje woont oma, samen met kinderen en kleinkinderen, 17 in totaal. Opa is overleden, evenals de verschillende ouders van de kinderen. Prachtig dat door een geit hier wat steun gegeven kan worden.

Inmiddels hebben we een usb-key aangeschaft waardoor we permanent over internet beschikken en niet meer afhankelijk zijn van de plaatselijke internetcafés.

Zo ontdekten we dat Mambapoint onze foto van een w.c. in Oeganda genomineerd heeft. Een bijbehorend artikel van Leo Annyas is ook gepubliceerd.
Er valt dus weer wat te stemmen. Vanuit Oeganda een aansporing om dat te doen. Bij voorbaat hartelijk dank

Geef een reaktie