‘Artist impression’ van de muur
‘Artist impression’ van de muur
12. Kleurrijke silhouetten

Een silhouet is een schaduwbeeld, zodanig dat de persoon of het voorwerp te herkennen valt.

Het silhouet is genoemd naar Étienne de Silhouette, een Franse minister. De Silhouette was zeer bedreven in het vervaardigen van dergelijke tekeningetjes tijdens langdurige vergaderingen.

Wij spreken hier liever over Herma de Silhouette. Herma heeft zich voorgenomen silhouettekeningen te schilderen op de nieuwe gevels van het “officeblock” ook wel “staffhousing” genoemd en de keuken. Daarnaast wil zij ook dergelijke tekeningen aanbrengen op de nieuw geschilderde buitengevel van de school.

Uiteraard is gevraagd hoe Fred Migadde, onze counterpart, hier tegen aan kijkt. “It is not common”, is zijn reactie. Voor ons een stimulans om er mee door te gaan. Wij willen geen eenheidsworst, we willen onderscheidend zijn. We weten Fred te overtuigen.

Op internet zijn veel volgers van Étienne de Silhouette. Herma is avonden zoet ze te traceren en te selecteren. Onze counterpart wil een “demonstrationfarm and knowledgecenter” worden voor de omgeving. Er wordt dan ook alleen gezocht naar daarvoor geschikte dieren.

De vraag is vervolgens in welke volgorde je de verschillende beesten gaat zetten en hoe de grootte en de kleur moet zijn? Kleur? Silhouetten zijn toch zwart? Ja ,maar het gaat hier om een school en daarom kiezen we voor kleur. It is not common, maar wel fris, fruitig en mooi. Het thuisfront wordt ingeschakeld, in de persoon van zoonlief Christian die grafisch- en webdesigner is.

Dat alles leidt ertoe dat hier, in ons tijdelijk onderkomen, de vloer bezaaid is met mallen van de verschillende beesten, op ware grootte.

Van karton wordt een lange koker gemaakt waar alle dieren tijdelijk in gehuisvest worden zodat ze vervoerd kunnen worden via de ons zo geliefde “boda-boda”, de motortaxi.

Belangstellend kijkt men toe hoe die rare “muzungu” tekeningen op de muur aanbrengen. Het is een hele geruststelling dat de kinderen onmiddellijk weten te benoemen om welke beesten het gaat.

Het is de laatste tijd weer erg heet in Oeganda. We hebben al gezien dat we in de volle zon moeten schilderen. Maar wanneer we ons daar op hebben voorbereid en klaar zijn voor de start, blijkt juist die betreffende kleur niet aanwezig te zijn.

Morgen is er weer een dag,


Geef een reaktie