Pech onderweg


Aankomst bij school


Veel belangstelling


Bezoek families; veel volgers


Aanbrengen oormerk


Oma verzorgt de geit goed


De veearts in actie


10. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Het project “Goat to Goat” speelt zich af in drie sub-counties: Mukono Town Council, Seetah Nazigo en Knonkonjeru. In elke sub-county wordt het project bestuurd vanuit een plaatselijke basisschool. De directeuren zijn respectievelijk coördinator en uitvoerders van het project.

Vandaag bezoeken we de sub-county Knonkonjeru. En dat betekent weer een tochtje naar de binnenlanden. De school in Knonkonjeru ligt 21 km vanaf Mukono. Daarmee wordt direct een probleem van het project duidelijk: transportkosten. In overleg met onze counterpart is inmiddels besloten voor het project een vervoermiddel aan te vragen bij de MIVA ( Missie Verkeersmiddelen Aktie).

Het heeft ’s nachts gehoosd. De wegen zijn glibberig. Onze “taxidriver” houdt de wagen keurig op de weg. Alleen een lekke band zorgt even voor wat oponthoud.

Vanuit de school gaan we lopend op weg naar de families met een geit. Deze zijn met een auto niet bereikbaar. We boffen. Het is weer erg warm en we moeten heuvel op, heuvel af. De omgeving is echter prachtig en dat vergoedt veel.

Het project leeft hier. Dat merken we niet alleen aan de goede verzorging die de geiten hier krijgen van de verschillende families, maar ook aan de geweldige opkomst voor de seminar die ’s middags gehouden wordt. Alle families zijn aanwezig en daarnaast nog een aantal mensen die grote belangstelling voor het project hebben.

Voor aanvang van de seminar worden we met zang en dans welkom geheten door kinderen van de school. Die zijn daarna vrij. Alle bankjes zijn namelijk uit de lokalen gehaald om buiten plaats te bieden aan de deelnemers aan de seminar.

De posters van Agromisa die wij ingebracht hebben, maken ook hier een belangrijk onderdeel uit van de seminar. De mensen reageren er enthousiast op.

Voor de lunch worden de kinderen van school weer ingeschakeld. De keuken ligt aan de overkant van een groot speelveld. Kinderen komen met volle borden het veld overgestoken en serveren de lunch.

Na de lunch volgt, evenals in Seetah Nasigo, een demonstratie met de “mound sack” naar een voorbeeld van Agromisa. Belangstelling wordt gevolgd door enthousiasme. Helemaal als er ook zaden worden uitgedeeld voor de aan te leggen “home garden”.

Ook wordt hier een “member committee” gekozen die verantwoordelijk is voor een goed verloop van het project in de eigen regio. Het bijzondere hier is, dat ook een paar leerlingen uit het voortgezet onderwijs gekozen worden voor deze commissie onder het motto “ wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”.

Aan het eind van de seminar reikt Leo certificaten uit aan de deelnemers als bewijs dat zij hebben deelgenomen. Hier hecht men grote waarde aan.
Een aanwezige journalist geeft te kennen ook een certificaat te willen hebben.
“Die kan ik gebruiken voor mijn c.v.”, meldt hij ongevraagd. “Dat staat erg goed”.


[nggallery id=31]

Geef een reaktie