Vergaderen


Poster Agrimosa


Poster Agrimosa


Poster Agrimosa


Zaden voor de tuin


Met oma op weg naar de seminar


Uitleg veearts


Vertaling voor Leo
09. Zij krijgen een tuintje in hun hart

Er moet een seminar georganiseerd worden om families in Seetah Nasigo voorlichting te geven over het houden van geiten. Verder willen we mensen enthousiast maken om een moestuin aan te leggen. De veearts wil vooraf overleg over de inhoud van de seminar.

En dus zitten we op een zonnige ochtend in de schaduw van een boom voor overleg.Het kantoor van onze counterpart wordt verbouwd en is niet beschikbaar. Fred Migadde, onze counterpart, de veearts en een deskundige op het gebied van “agriculture” en wij zijn aanwezig.

We zijn het er over eens dat er in elk geval gesproken moet worden over de huisvesting van de geiten, de hygiene, het geven van de juiste voeding en de zorg voor de aanwezigheid van voldoende schoon water.

Als het gesprek op de moestuin komt brengen wij een aantal posters van de Nederlandse organisatie Agrimosa in. De veearts en zijn collega hebben grote belangstelling. Vooral de poster, getiteld “Sack mound” trekt hun aandacht.

De seminar wordt in Seetah Nasigo gehouden. De start zal om 11 uur zijn. Tegen de mensen wordt gezegd dat het aanvangstijdstip om 9 uur in de ochtend is. Dan zullen ze wel om 11 uur aanwezig zijn, is de gedachte. Geplande eindtijd is drie uur.

Wij gaan met de auto. Om half 11 moeten we klaar staan.Dat doen we braaf. En dat betekent wachten. Pas om half 12 worden we opgehaald. Een verslaggever van New Vision, de grootste krant van Oeganda, reist met ons mee. Wanneer we om 12 uur op de plaats van bestemming zijn, is de meeting net begonnen. De veearts houdt een verhaal in het Lugandees. We worden keurig in het Engels gesouffleerd door de verslaggever van New Vision.

Wanneer de veearts klaar is met zijn verhaal vindt hij het belangrijk dat wij onze bevindingen van een paar dagen geleden weergeven. Dus mag Leo even aan de bak. Behalve zijn ervaringen geeft Leo aan dat het Lejofonds de startkosten voor een moestuin wil betalen voor degenen die er blijk van hebben gegeven goed voor de geiten te zorgen. Glunderende gezichten als hij vertelt ervan uit te gaan dat dit geldt voor alle aanwezigen.

Tot onze verbazing en toch ook wel tot onze tevredenheid maakt de “agriculture-expert” in zijn verhaal over moestuinen driftig gebruik van onze posters. Na afloop daarvan wordt iedereen uitgenodigd naar buiten te gaan voor een demonstratie van de “Sack mound.” Men is zichtbaar enthousiast.

Tegen half drie is het tijd voor de lunch.

Na de lunch geeft de veearts een aantal kernpunten weer wat betreft het houden van varkens. Er zijn weinig of geen mensen aanwezig die een varken hebben. Toch is de aandacht groot. Maar als er een hoosbui losbarst, klettert het op het golfplaten dak en is het onmogelijk elkaar te verstaan. De veearts gaat onverstoorbaar door met het maken van aantekeningen op het bord.

Na dit verhaal combineert Leo het onderwerp moestuin met het onderwerp varken. Hij looft een varken uit voor degene die over een paar maanden de beste moestuin heeft. Dat gaat erin als koek.

Fred Migadde, onze counterpart wil graag een oudercommissie oprichten die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het project “Goat to Goat” in Seetah Nasigo.Hij houdt een gloedvol betoog. Oegandezen zijn in toespraken en speechen niet verlegen om een paar woorden. Het zijn daarom tijdrovende acties.

Als er zich uiteindelijk een commissie gevormd heeft, is het de beurt aan de plaatselijke uitvoerder van het project. Hij wijst de aanwezigen over het gevaar van diefstal van de geit en op de lengte van zijn speech af te gaan moeten er nog vele andere gevaren bestaan.

Tijdens zijn verhaal is de burgemeester binnengekomen. En dus is er nog een toespraak te verwachten. Die komt er nadat de burgemeester ons keurig welkom heeft geheten. Als burgemeester hoor je iets offcieels te doen. In dit geval is dat het officieel installeren van de oudercommissie.

Ter afsluiting krijgen alle aanwezigen een certificaat. De burgemeester roept hiervoor de medewerking van Leo in. Samen delen zij de certificaten uit. En daarmee is een eind gekomen aan een lange, maar interessante en leerzame bijeenkomst. De geplande eindtijd van drie uur is niet gehaald. Het is inmiddels half zes.


[nggallery id=30]

Geef een reaktie