Uitleg financieel overzicht


06. It’s beautiful!

Het is even de ogen uitwrijven als we vandaag bij het schoolterrein van onze counterpart aankomen. We weten niet waar we het eerst moeten kijken.
De aannemer lijkt op hol geslagen. Twintig man heeft hij laten aanrukken om de afgesproken klus te klaren.

Er wordt gewerkt in drie ploegen. De eerste ploeg neemt de bouw van een nieuw keukengebouw met terras voor zijn rekening.
Een andere ploeg is gestart met het graven van sleuven voor de fundering van een nieuw “officeblok”. Een derde ploeg is bezig met de renovatie van het terrein.

We komen ogen tekort.
Direct hebben we fototoestellen en filmcamera in de aanslag.
En dan komen de werklui ogen te kort. Gefotografeerd en gefilmd worden, daarvoor wil men wel even het beste beentje voorzetten. Het werktempo ligt hoog. Het is erg wam vandaag. De zweetdruppels spatten dan ook in het in het rond.

Rond tien uur brengt een vrouw plakjes cassava, een soort zoete witte wortel, rond. Voor vele werkluiis dit het eerste eten van vandaag.

Elke ploeg werkt met een voorman. Deze heeft een briefje met een ruw schetsje hoe het werk er uiteindelijk uit moet gaan zien.
Dit moet blijkbaar voldoende zijn. Maar dat is het niet, merken we.
Uit de gegraven gleuven voor de fundering van het officeblok constateren we dat dit gebouw kleiner gaat uitvallen dan de bedoeling is.
Dus slaan we alarm. Er wordt nu druk getelefoneerd met de aannemer. Het werk wordt stilgelegd tot de aannemer arriveert voor nader overleg.

Fred Migadde heeft dit alles niet meegemaakt. Hij is in Mukono om gegevens te laten printen. Later blijkt dat hij de hele nacht heeft doorgewekt met een nieuw aan te stellen “headmaster” om voor ons een verantwoord financieel overzicht van de school op Excel samen te stellen.

Fred komt terug wanneer het terrein op een grote puinhoop lijkt. “Wat vind je ervan, Fred?”, vraag ik. “It’s beautiful,” antwoordt Fred. Zijn droom wordt gerealiseerd en dan is alles mooi.

[nggallery id=25]

Geef een reaktie