Overleg over begroting


Overleg ter plaatse


Plattegrond keuken met buitenplaats


Hoe zit het ook al weer?


Plaats van de keuken


Aanwijzingen voor renovatie


03. We zien perspectief!

De aannemer heeft zijn begroting klaar. We komen bij elkaar in het nieuwe kantoor(tje) van het project “Goat to Goat”. Behalve de aannemer zijn Fred 1 en Fred 2 van FDEDEPO, onze counterpart aanwezig en wij, Leo en Herma Annyas vertegenwoordigen het Lejofonds.

Het is benauwd in de kleine ruimte. De Oegandezen gebruiken geen deodorant. Het duurt dan ook niet lang of we worden getrakteerd op de ons al bekende penetrante Oegandese lijfsgeur. Daar is geen ontsnappen aan mogelijk. Het maakt de ruimte nog benauwder, verstikkend zelfs.

We krijgen negen bladzijden met berekeningen voorgeschoteld. Dat wordt een lange zit. Dat blijkt. Elk onderdeeltje wordt bij langs gelopen en toegelicht.
Al gauw valt ons op dat de prijs van een aantal posten in slechts een paar dagen flink gestegen is tot zelfs 33% aan toe. Een signaal dat we voor onszelf de begroting naderhand nog eens goed moeten doorvlooien.

Het keukengebouwtje hebben we de afmeting van 3 bij 3 meter gegeven. De aannemer blijkt een ruimdenkend man te zijn. Op zijn begroting is de keuken ineens 5 bij 5 meter. De prijs is daarop uiteraard aangepast.

Nadat bij iedereen de zweetdruppels tevoorschijn zijn gekomen zijn we toe aan de tekeningen die de aannemer ter verduidelijking heeft toegevoegd. Even denken we dat de aannemer zijn zoontje aan het tekenen heeft gezet. Op de diverse tekeningen zijn de verhoudingen zoek. Ook perspectief tekenen blijkt een lastige klus geweest te zijn. Een afsluitende muur naast een wandelpad lijkt niet meer rechtop te staan. De aannemer is zichtbaar trots op zijn tekeningen. Dus nemen we maar aan dat hij ze zelf gemaakt heeft.

We krijgen het hele pakket mee als huiswerk. Als we daar aan toe zijn, zien de bladzijden al gauw blauw van de aantekeningen. Dat belooft dus de volgende keer een transpiratierijke vergadering te worden.

Voor het zover is gaan we de tekeningen met de werkelijkheid vergelijken om een beter beeld te krijgen. Dat leidt al gauw tot wijzigingen. Ook zetten we met wat paaltjes en touw de omtrek van de keuken neer. Er zullen wat bananenbomen moeten sneuvelen op de plaats waar de keuken komt. Kennelijk werken onze verkennende oefeningen aanstekelijk. Een paar uur later merken we dat men al begonnen is met de voorbereidingen om de bananenbomen te verplaatsen.

Nou nog even vergaderen en de keuken staat er.

De eerste twee tekeningen worden door het Lejofonds ingebracht. De andere tekeningen zijn verzorgd door de aannemer.[nggallery id=22]

Geef een reaktie